Sodni tolmači

DZTPS že vse od ustanovitve leta 1960 poleg znanstvenih in tehniških prevajalcev združuje tudi stalne sodne tolmače, ki v društvu izražajo, oblikujejo in uresničujejo svoje strokovne in stanovske interese ter si izmenjujejo izkušnje in informacije s področja prevajalske stroke.

S sprejetjem Direktive 2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih, ki narekuje vzpostavitev sistema za zagotavljanje kakovostnega tolmačenja in prevajanja v kazenskih in upravnih postopkih v vseh državah Evropske unije, je postalo vseživljenjsko izobraževanje sodnih tolmačev obvezno. To dejstvo in konferenca v okviru projekta TRAFUT, ki jo je Evropska komisija organizirala novembra 2011 v Ljubljani v sodelovanju z združenjem EULITA in Oddelkom za prevajalstvo FF, sta sodne tolmače, člane DZTPS, spodbudila k večji dejavnosti.

V zvezi z direktivo je tudi Ministrstvo za pravosodje izdalo novelo Pravilnika o sodnih tolmačih, ki je začela veljati 21. januarja 2012 (Uradni list RS, št. 1/12).

DZTPS zastopa interese sodnih tolmačev in skrbi za njihovo vseživljenjsko strokovno usposabljanje v sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami in uporabniki tolmaških storitev z namenom učinkovite komunikacije med vsemi vpletenimi v uradnih postopkih. Članstvo zagotavlja:

  • lažji dostop do informacij, pomembnih za tolmaško stroko;
  • načrtno strokovno usposabljanje po članskih cenah;
  • širši dostop do strokovne pomoči;
  • tvorno sodelovanje v programu izobraževanj in vpliv nanj;
  • možnost sodelovanja v izobraževalnem programu tudi kot predavatelj;
  • sodelovanje pri oblikovanju predlogov DZTPS v zvezi z zadevno zakonodajo in standardi.

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri