Bela knjiga o prevajanju 2018

Premiki na področju prevajanja, tolmačenja, podnaslavljanja in lektoriranja v Sloveniji

VABILO NA STROKOVNI POSVET

o poklicnih standardih v prevajanju, tolmačenju in lektoriranju

Četrtek, 23. maj 2019, od 10. do 12. ure v Hiši EU, Dunajska 20, Ljubljana

Izrazita rast jezikovne industrije v Evropi priča o stalnem naraščanju potreb po storitvah prevajanja, tolmačenja in lektoriranja, vendar pa jim pogosto sledijo pritiski in nerazumevanje delovnih procesov v teh panogah tako od naročnikov kot splošne javnosti. Slovenska poklicna društva si na tem področju že več let prizadevamo za ohranitev visokih poklicnih standardov in delovanje v urejenih razmerah, kar je osnova za kakovostno delo.

Kako na razmere na trgu gledate prevajalci, tolmači in lektorji? Kakšna je usklajenost slovenske in evropske jezikovne politike? Kakšna je prihodnost kadrov za jezikovne poklice v Sloveniji in kakšna v Evropi, tudi v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU? Ali imajo pri poklicnih standardih naročniki še posluh in razumevanje? Kako utemeljiti vrednost storitev prevajanja, tolmačenja in lektoriranja? Ali potrebujemo zbornico?

O vseh teh vprašanjih želimo razpravljati in se posvetovati z vami, predvsem zaradi nadaljnjih korakov v prizadevanju za ureditev položaja prevajalcev, tolmačev in lektorjev, kar je tudi namen Bele knjige 2018.

Uvodoma bo Peter Jakša, predstavnik za jezike, Območna enota Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji, napovedal informativno srečanje glede novega razpisa za prevajalske storitve Evropske komisije in povzel glavne ugotovitve zadnje vseevropske raziskave o trendih in pričakovanjih v prevajalskem sektorju.

Kratke prispevke o perečih vprašanjih bodo pripravile:

dr. Barbara Pregelj
, Društvo slovenskih književnih prevajalcev
Kristina M. Pučnik, Lektorsko društvo Slovenije
Polona Mertelj, Društvo slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev
mag. Andreja Skarlovnik Ziherl, Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije
mag. Viktorija Osolnik Kunc, Združenje stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT
Nada Primožič, Društvo znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije

Zaradi lažje organizacije prosimo, da udeležbo potrdite s tem obrazcem najpozneje do torka, 21. 5. 2019. Na željo izdamo potrdilo o udeležbi.

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri