V torek, 4. junija 2019, od 16.00 do 18.30, bo v predavalnici P-5 na Naravoslovnotehniški fakulteti, Oddelek za geotehnologijo, rudarstvo in okolje,
Aškerčeva cesta 12, Ljubljana, seminar

Koristni spletni viri pri prevajanju

Vsebina seminarja:

Na seminarju boste spoznali širok nabor spletnih virov, ki so lahko prevajalcem in prevajalkam v pomoč pri prevajanju, preverjanju prevajalskih in terminoloških rešitev ter pri optimizaciji prevajalskega procesa.

  • slovarski viri in terminološke zbirke (za slovenščino in druge večje jezike),
  • korpusni viri (Gigafida, Kres, GOS; konkordančniki, iskanje; BNC)
  • večjezični podatkovni viri (UL, EUR-Lex),
  • jezikovni in drugi pripomočki (Amebis Besana in Presis, enciklopedije ipd.; pretvorbe in izmenjava velikih datotek),
  • optimizacija iskanja (Google, Najdi.si, spletni arhivi, Intelli Web Search),
  • uporabni splošni in brezplačni viri za prevajalke in prevajalce.

Seminar je namenjen prevajalcem in sodnim tolmačem. Udeleženci prejmejo potrdilo, ki za sodne tolmače velja kot dokazilo o opravljenem obveznem strokovnem izobraževanju.

Predavateljica: dr. Jana Zidar Forte

Je prevajalka in konferenčna tolmačka za angleški in francoski jezik z doktoratom iz prevodoslovja. Po večletnem samostojnem delu na prevajalskem trgu se je kot mlada raziskovalka zaposlila na Oddelku za prevajalstvo FF UL, kjer se je vključila tudi v pedagoško delo. Z oddelkom še vedno sodeluje kot zunanja sodelavka, posebej dejavna je na področju novih tehnologij, poklicnih kompetenc in podjetniških veščin. Trenutno kot prevajalka in tolmačka dela v javni upravi, je akreditirana za tolmačenje pri institucijah EU in dejavna članica Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije.

KOTIZACIJA:
– za člane DZTPS 35 EUR,
– za nečlane 55 EUR,
– za študente 15 EUR.
Cene vključujejo DDV.
Študentje morajo imeti na samem dogodku ustrezno dokazilo o statusu (veljavno študentsko izkaznico).

Prijave do zasedbe prostih mest sprejemamo do 3.  6. 2019 in sicer prek prijavnice na spletni strani društva www.dztps.si oziroma prek pripete prijavnice po e-pošti na info@dztps.si ali osebno v pisarni društva med 9. in 14. uro. Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 3. 6. 2019 do 14. ure prejeli plačilo kotizacije izključno na TRR društva. Prosimo, da plačilo poravnate v navedenem roku (namen plačila: “kotizacija”, TRR DZTPS: SI56 0201 4001 9718 997, BIC banke prejemnika: LJBASI2X, koda namena OTHR, referenca SI 00 04062019). V primeru, da se dogodka ne boste mogli udeležiti in ste kotizacijo že plačali, morate udeležbo odpovedati po elektronski pošti najkasneje do 3. 6. 2019 do 14. ure, sicer vam kotizacije ne bomo mogli vrniti.

POSEBNO OPOZORILO: Začetek seminarja bo točno ob napovedani uri. Prosimo, da ne zamujate!

Vljudno vabljeni!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri