V sredo, 20. novembra 2019, bo v okviru seminarjev DZTPS na Naravoslovnotehniški fakulteti, Oddelek za geotehnologijo, rudarstvo in okolje, Aškerčeva cesta 12, Ljubljana – predavalnica P-5, potekal 3-urni seminar nemškega jezika:

Boljši prevodi v nemščino – izogibanje značilnim napakam
glavni viri napak pri prevajanju iz slovenskega v nemški jezik,
– optimiziranje jezika in sloga nemških ciljnih besedil;
– odstopanje od izvirnika z namenom ustvariti jezikovno in kulturnemu okolju primerno ciljno besedilo;
– prepoznavanje značilnih pomanjkljivosti besedil, prevedenih v nemški jezik in strategije za izogibanje tem težavam.

Podani bodo ustrezni primeri iz strokovne prakse, kratki odlomki slovenskih besedil in njihovi nemški prevodi, s podrobno analizo glede dobrih in slabih prevodnih rešitev.
Da bi seminar čim bolj prilagodili konkretnim potrebam, udeleženke in udeležence seminarja vabimo, da svoja morebitna vprašanja oz. problematične odlomke tekočih prevajalskih projektov (izvirnik in prevod), ki bi se jim na seminarju posvetili, pošljete najpozneje do 15. 11. 2019 na e-naslov predavatelja: lars.felgner@ff.uni-lj.si

Seminar bo potekal v nemškem jeziku in je namenjen prevajalcem ter sodnim tolmačem. Udeleženci prejmejo potrdilo, ki za sodne tolmače velja kot dokazilo o opravljenem obveznem jezikovnem izobraževanju.

Predavatelj: dr. Lars Felgner
Od leta 2002 živi in dela v Sloveniji kot prevajalec, lektor in učitelj za nemški jezik ter javno nastopanje.
Od leta 2010 je redno zaposlen kot lektor za nemški jezik na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko (FF UL). Pri pedagoškem delu predaja svoje znanja o modernem nemškem jeziku in o retoriki. Na Oddelku za prevajanje poučuje prevajanje in tolmačenje iz slovenščine v nemščino za magistrske študentke in študente. Na Filozofski fakulteti je doktoriral leta 2015 z doktorskim delom Pomen kinezike in prozodije v tolmačenem medicinskem pogovoru. Prevaja besedila z znanstvenega, literarnega in kulturnega področja iz slovenskega v nemški jezik.

Potek seminarja:
16.00 – 17.15: predavanje
odmor 15 minut
17.30 – 18.30: predavanje

KOTIZACIJA:
– za člane DZTPS 35 EUR,
– za nečlane 55 EUR,
– za študente 15 EUR.
Cene vključujejo DDV.

Študentje morajo imeti na samem dogodku ustrezno dokazilo o statusu (veljavno študentsko izkaznico).

Prijave do zasedbe prostih mest sprejemamo do 19. 11. 2019 do 14. ure in sicer prek prijavnice na spletni strani društva www.dztps.si ali osebno v pisarni društva med 9. in 14. uro. Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 19. 11. 2019 do 14. ure prejeli plačilo kotizacije izključno na TRR društva. Prosimo, da plačilo poravnate v navedenem roku (namen plačila: “kotizacija”, TRR DZTPS: SI56 0201 4001 9718 997, BIC banke prejemnika: LJBASI2X, koda namena OTHR, referenca SI 00 20112019). V primeru, da se dogodka ne boste mogli udeležiti in ste kotizacijo že plačali, morate udeležbo odpovedati po elektronski pošti najkasneje do 19. 11. 2019 do 14. ure, sicer vam kotizacije ne bomo mogli vrniti.

POSEBNO OPOZORILO: Začetek seminarja bo točno ob napovedani uri. Prosimo, da ne zamujate!

Vljudno vabljeni!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri