Spoštovani,

pošiljamo najavo spletinarja za hrvaški, srbski, črnogorski in bosanski jezik, ki bo izveden ob zadostnem številu prijav.

V okviru nove sezone seminarjev DZTPS bo v sredo 23. marca 2022 z začetkom ob 16.30 potekal 3-urni spletinar za hrvaški, srbski, črnogorski in bosanski jezik z naslednjo vsebino:

Jezikovni sprehod od prava prek enakosti spolov do epidemije: terminološke razlike med hrvaščino, srbščino, bosanščino in črnogorščino

1) Kratka zgodovina o prepletanju in prekrivanju bosanskega, črnogorskega, hrvaškega in srbskega jezika (Novosadski sporazum). 

2) Nove težnje k povečevanju razlik med temi jeziki za vsako ceno (glagoli /-irati, – isati/, nedoločnik namesto odvisnikov, orodnik z obrazilom -i) in uvajanje »nove terminologije« (vojska). 

3) Pravna terminologija z osnovnimi pojmi, ki so povsem različni (odvetnik, državni odvetnik, pisno, rubež in podobni pojmi). 

4) Enakost spolov – dokaz samovoljnosti in nestabilnosti pri vzpostavljanju jezikovnega standarda. 

5) Epidemija v jezikih – medicinska terminologija pod drobnogledom. 

Spletinar je namenjen sodnim tolmačem in prevajalcem  hrvaškega, srbskega, črnogorskega in bosanskega jezika.

Udeleženci prejmejo potrdilo, ki za sodne tolmače velja kot dokazilo o opravljenem obveznem jezikovnem izobraževanju.

Predavateljica:

dr. Božica Kitičić Prunč

Je domača govorka hrvaščine. Diplomirala je iz jugoslovanskih jezikov in angleščine v Zagrebu ter doktorirala iz slovenske književnosti v Ljubljani. V svoji bogati akademski karieri je vrsto let delala kot lektorica za hrvaški, bosanski in srbski jezik ter predavala tolmačenje in prevajanje na univerzah v Gradcu in Zagrebu. Kar 25 let je bila vodja tolmaško-prevajalske ekipe Alpe-Jadran. Budno spremlja in primerjalno analizira razvoj južnoslovanskih jezikov ter je zelo aktivna simultana in konsekutivna tolmačka v vseh kombinacijah med nemščino, bosanščino, hrvaščino, črnogorščino, srbščino in slovenščino.

KOTIZACIJA:

– za člane DZTPS 35 EUR,

– za nečlane 60 EUR,

– za študente 15 EUR.

Študentje morajo ob prijavi poslati ustrezno dokazilo o statusu oziroma sken veljavne študentske izkaznice na e-naslov seminarji@dztps.si

Prijave sprejemamo do vključno 22. 3. 2022 do 12. ure. Za enostavnejšo prijavo in administracijo smo pripravili spletni obrazec, dostopen na povezavi https://forms.gle/hYwFEwkMrAgjJzR96, še vedno pa imate možnost prijave prek prijavnice na spletni strani društva www.dztps.si. Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 23. 3. 2021 do 12. ure prejeli plačilo kotizacije izključno na TRR društva. Prosimo, da plačilo poravnate v navedenem roku (namen plačila: “kotizacija”, TRR DZTPS: SI56 0201 4001 9718 997, BIC banke prejemnika:LJBASI2X, koda namena OTHR, referenca SI 00 23032022). Če se dogodka ne boste mogli udeležiti in ste kotizacijo že plačali, morate udeležbo odpovedati po elektronski pošti najpozneje do 23. 3. 2022 do 12. ure, sicer vam kotizacije ne bomo mogli vrniti.

POSEBNO OPOZORILO: Povabilo za udeležbo boste prejeli po elektronski pošti na dan spletinarja.  Začetek spletinarja bo točno ob napovedani uri, zato prosimo, da se prijavite vsaj deset minut prej. Predhodno preverite, ali vam delujeta zvok in kamera. Med spletinarjem lahko za boljše delovanje spletne povezave kamero izklopite. Za aktivno udeležbo potrebujete računalnik s spletno kamero, zvočnike in mikrofon ali (mobi) slušalke z mikrofonom oziroma pametni telefon.

Vljudno vabljeni!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri