Z razvojem tehnologije smo bili priča tudi napredkom v strojnemu prevajanju, ki je  doseglo že tako stopnjo, da ga nekateri prevajalci dojemajo kot konkurenco. Te bojazni sicer še ni, je pa res, da so strojni prevajalniki nemalokrat koristen prevajalski pripomoček. 

Z namenom osvetliti to temo z več zornih kotov smo v sredo, 1. junija 2022, ob 16.00, organizirali brezplačno spletno predavanje »Strojno prevajanje: hiter prelet zgodovine in pogled v prihodnost«. Na njem nam je strokovnjakinja na tem področju, prof. dr. Špela Vintar, predstavila kratek pregled razvojnih mejnikov v 70-letni zgodovini strojnega prevajanja in nevronske strojne prevajalnike, ki so v zadnjih letih povzročili tehnološki preskok. Na primerih besedil smo si ogledali tipične napake in spregovorili o evalvaciji strojnih prevajalnikov. Že pri Google Translate lahko vidimo, kakšen skokovit tehnološki preskok je uspel strojnim prevajalnikom s pomočjo nevronskih mrež. 

Nas bodo kmalu zamenjali? To se vsekakor ne bo zgodilo, vendar tehnološki preboji na tem področju kažejo na to, da se bo profil jezikovnih poklicev v (bližnji) prihodnosti precej spremenil. Kot dobro vemo, smo v zadnjih 30 letih že doživeli korenite spremembe, zato se moramo prevajalci v sodobnem času  uriti zlasti v prilagodljivosti.

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri