Spoštovani!


Prevajalci, tolmači in terminologi vsako leto 30. septembra, na god svetega Hieronima, praznujemo mednarodni dan prevajalcev. Mednarodno združenje prevajalcev (FIT) za to priložnost izbere osrednjo temo in razpiše vsakoletni natečaj za oblikovanje plakata, ki ga lahko člani FIT natisnejo in uporabijo za promocijo tega dneva in praznovanje našega poklica. Osrednja tema letošnjega dneva prevajalcev je »Združeni v prevodu«. Letošnji zmagovalni plakat (v priponki) je zasnovala Carolina Bellino, 26-letna oblikovalka iz San Juana v Argentini. Navdušena je nad vsemi vrstami umetnosti in meni, da je tudi sama neke vrste prevajalka: kot grafična oblikovalka prevaja ideje v oblike.

»Pri oblikovanju zgradbe glavnega elementa sem se zgledovala po temi »Združeni v prevajanju« in logotipu FIT. Črke v logotipu sem spremenila v osebe – prevajalce, tolmače in terminologe –, ki podpirajo glavni element, ki predstavlja prevajanje: zaobljen govorni oblaček, sestavljen iz puščic, ki simbolizirajo izvorni in ciljni jezik ter proces prevajanja. Oblaček na levi upodablja celine Zemlje, vodoravne črte na desni pa predstavljajo pisno ali ustno besedilo, ki nastane kot rezultat prevajanja.«

Vabimo vas, da se pridružite praznovanju mednarodnega dneva prevajalcev, ki ga bomo v DZTPS letos prav na ta dan ob 16.30 obeležili z izvedbo prevajalskega seminarja z naslovom »Izogibanje napakam pri prevajanju v angleščino«.

Veselo prevajanje, tolmačenje in lektoriranje še naprej.

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri