V torek, 19. septembra 2023, bo v okviru seminarjev DZTPS od 17.00 do 19.30 potekal triurni jezikovni spletinar hrvaškega jezika, namenjen prevajalcem, sodnim in konferenčnim tolmačem ter drugim zainteresiranim, z naslovom in vsebino:

Uvod v hrvaški pravni sistem: vidiki prevajanja pravnih besedil v hrvaščino

– Splošno o prevajanju pravnih besedil

  • morebitne težave prevajalcev – primeri iz prakse

– Hrvaška zakonodaja in pravni sistem

  • vrste, viri, hierarhija pravnih aktov
  • vrste postopkov
  • morebitne težave prevajalcev – primeri iz prakse

Predavateljica: Mirna Jakir, dipl. iur., LL.M.

Diplomirala je na pravni fakulteti v Zagrebu, magistrirala iz ameriškega prava na univerzi Illinois, ZDA. Po opravljenem pravosodnem izpitu je bila zaposlena kot prvostopenjska sodnica na občinskem (okrajnem) sodišču v Veliki Gorici. Od leta 2006 je akreditirana kot konferenčna tolmačka za institucije EU (jezikovna kombinacija hrvaščina–angleščina), opravila pa je tudi izpit za pravnico lingvistko pri Evropskem parlamentu. Od leta 1988 dela kot sodna tolmačka za hrvaščino in angleščino. Ima več kot trideset let delovnih izkušenj tako kot prevajalka kot tudi konferenčna tolmačka za številne domače in tuje naročnike, med drugim za hrvaško ministrstvo za pravosodje, hrvaško ustavno sodišče, Evropsko sodišče za človekove pravice, Svet Evrope, Svetovno banko, Urad zastopnika Republike Hrvaške pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.  Za seboj ima že vrsto predavanj o prevajanju pravnih besedil na Hrvaškem in za Evropsko komisijo v Bruslju.


Udeleženci prejmejo potrdilo, ki za vse sodne tolmače velja kot dokazilo o opravljenem izobraževanju v petletnem obdobju.

KOTIZACIJA:
– za člane DZTPS 35 EUR,

– za nečlane 60 EUR,

– za študente 15 EUR.


Študentje morajo ob prijavi poslati ustrezno dokazilo o statusu oziroma sken veljavne študentske izkaznice na e-naslov info@dztps.si.


Prijave in plačila sprejemamo do 18. 9. 2023 do 12. ure. Za enostavnejšo prijavo in administracijo smo pripravili spletni obrazec, dostopen na povezavi https://forms.gle/MGtSeCsDCFJGDk7N9.


Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 18. 9. 2023 do 12. ure prejeli plačilo kotizacije izključno na TRR društva. Prosimo, da plačilo poravnate v navedenem roku (namen plačila »kotizacija«, št. računa SI56 0201 4001 9718 997, BIC banke prejemnika LJBASI2X, koda namena »OTHR«, referenca SI 00 19092023). Če se dogodka ne boste mogli udeležiti in ste kotizacijo že plačali, morate udeležbo odpovedati po elektronski pošti najkasneje do 18. 9. 2023 do 12. ure, sicer vam kotizacije ne bomo mogli vrniti.


Prosimo, da ob prijavi navedete e-naslov, na katerega vam bomo na dan spletinarja najpozneje eno uro pred začetkom poslali povabilo za udeležbo.

Začetek spletinarja bo točno ob napovedani uri, zato prosimo, da se prijavite vsaj pet minut prej. Predhodno preverite, ali vam delujeta zvok in kamera. Med spletinarjem lahko za boljše delovanje spletne povezave kamero izklopite. Za aktivno udeležbo potrebujete računalnik s spletno kamero, zvočnike in mikrofon ali (mobi) slušalke z mikrofonom oziroma pametni telefon.

Vse, ki se pogosto udeležujete seminarjev DZTPS, pa še niste člani našega društva, prijazno vabimo, da se včlanite. Z udeležbo na le dveh seminarjih v letu kot nečlani, bi imeli namreč letno članarino že pokrito, deležni pa bi bili tudi sprotnega obveščanja o vsem v zvezi s prevajalstvom in sodnim tolmaštvom, možnosti vključitve v dejavnosti društva ter vseh ostalih ugodnosti članstva.

Vljudno vabljeni!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri