Spoštovani članice in člani!

Prevajalci vsako leto 30. septembra praznujemo mednarodni dan prevajanja v spomin na svetega Hieronima, avtorja prevoda Svetega pisma v latinščino. Mednarodni dan prevajalcev je leta 1991 uvedla Mednarodna zveza prevajalcev (FIT), ki letos praznuje 70. obletnico ustanovitve te krovne organizacije prevajalskih združenj po vsem svetu. Obenem je letos tudi 30 let, odkar se je FIT-u pridružilo naše društvo.

Osrednja tema letošnjega dneva prevajalcev se glasi: »Prevajanje razkriva mnogotere obraze človeštva«. S prevodi lahko ustvarimo okno v svet soljudi, njihovo kulturo, njihovo človečnost, njihovo stisko. Svet pretresajo posledice podnebne krize in geopolitični šoki, prevajanje pa ima pri tem pomembno vlogo pri vprašanjih diplomacije, miru in varnosti, humanitarne pomoči in človekovih pravic.

Ljudje si delimo edinstveno sposobnost jezika, s katerim zadovoljujemo potrebo po sporazumevanju drug z drugim. Prevajalci s svojim delom omogočamo, da to sporazumevanje vodi v obojestransko razumevanje.

V luči letošnje teme si želimo, da bomo vsi prevajalci, tolmači in drugi jezikovni strokovnjaki ponosni na svojo človečnost, saj je ravno ta tisto, kar nas dela pri našem delu boljše.

Uspešno prevajanje še naprej!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri