V četrtek, 6. oktobra 2016, od 16. do 19. ure, bo v okviru seminarjev DZTPS v predavalnici P-5 Naravoslovnotehniške fakultete, Oddelek za geotehnologijo in rudarstvo, Aškerčeva 12, Ljubljana, potekal seminar za sodne tolmače in vse, ki to želijo postati ali jih delo sodnih tolmačev kakorkoli zanima:

DELO SODNIH TOLMAČEV IN PASTI, S KATERIMI SE PRI SVOJEM DELU SREČUJEJO 

Vsebina seminarja:

1. Sistematični pregled temeljnih vprašanj glede dela sodnih tolmačev na področju:
– kazenskega prava (pasti prevajanja pri krvnih deliktih, nasilja v družini, prevajanje kaznivih dejanj v tujih jezikih, ki nimajo teh kaznivih dejanj v svoji zakonodaji, prevajanje pri spolnih deliktih, kazniva dejanja mladoletnikov idr.),
– civilnega prava (zakaj mora tolmač poznati gospodarsko pravo, pogodbeno pravo, nepremičninske izraze in obligacijsko pravo),
– odškodninskega prava (odgovornost delodajalca, odgovornost zdravnikov za storjene napake, odgovornost zaradi delovanja strojev),
– prava mednarodnih razpisov (bilanca stanja, bilanca uspeha, pogodbe, predpisi, ki urejajo mednarodne razpise in druga razpisna dokumentacija).

2. Priprava sodnega tolmača za kakovostno tolmačenje in pisno prevajanje s poudarkom na najzahtevnejših oblikah tolmačenja in prevajanja:
– tolmačenje in prevajanje sodnih prisluhov,
– tolmačenje prek video konferenc.

Predavatelj:

Remzo Skenderović je univerzitetni diplomirani pravnik, s pravosodnim izpitom, publicist, gospodarstvenik, slovaropisec ter sodni tolmač za srbski, hrvaški, bosanski in makedonski jezik. Je avtor več kot 170 publicističnih zapisov, petih knjig, slovensko-makedonskega in makedonsko-slovenskega, slovensko-črnogorskega in črnogorsko-slovenskega ter pravkar natisnjenega makedonsko-črnogorskega in črnogorsko-makedonskega slovarja. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani in drugih izobraževalnih ustanovah občasno predava o sodnem tolmačenju. V letu 2015 je tolmačil na 182 obravnavah in prevedel približno milijon znakov besedil.

Vsi udeleženci bodo ob zaključku seminarja prejeli potrdilo o udeležbi in račun za plačano kotizacijo.

KOTIZACIJA:
– za člane DZTPS 35 EUR,
– za nečlane 55 EUR,
– za študente 15 EUR.

Cene vključujejo DDV. Študentje morajo imeti na samem dogodku ustrezno dokazilo o statusu (veljavno študentsko izkaznico).

Prijave do zasedbe prostih mest sprejemamo po e-pošti na info@dztps.si ali osebno v pisarni društva med 9. in 14. uro. Upoštevali bomo prijave s prijavnico (dobite jo na www.dztps.si > Članske strani > obrazci) in sicer tiste, za katere bomo do vključno 5. 10. 2016 do 14. ure prejeli plačilo kotizacije izključno na TRR društva.

Prosimo, da plačilo poravnate v navedenem roku (namen plačila: “kotizacija”, TRR DZTPS: SI56 0201 4001 9718 997, BIC banke prejemnika: LJBASI2X, koda namena OTHR, referenca SI 00 06102016).

V primeru, da se dogodka ne boste mogli udeležiti in ste kotizacijo že plačali, morate udeležbo odpovedati po elektronski pošti najkasneje do 6. 10. 2016 do 9. ure, sicer vam kotizacije ne bomo mogli vrniti.

POSEBNO OPOZORILO: Začetek seminarja bo točno ob napovedani uri. Prosimo, da ne zamujate!

Vljudno vabljeni!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri