V četrtek, 9. oktobra 2014, od 16. do 19. ure, bo v veliki predavalnici Naravoslovnotehniške fakultete, Oddelek za kemijsko izobraževanje in informatiko, Vegova 4, Ljubljana (vhod je na koncu stavbe desno, z dvoriščne strani) jezikovni seminar za sodne tolmače in ostale prevajalce hrvaškega jezika 

Vsebina seminarja:

Od osamosvojitve Hrvaške se je s spremembami pravnega reda začela razvijati nova pravna terminologija in sintaksa, mestoma arhaična, mestoma podobna slovenščini, vedno bolj specifična. Harmonizacija z EU je prinesla dodatne novosti. Katere besede in besedne zveze so nove, katere so se uveljavile in izrinile stare, katere dublete so v rabi in kje, na kaj moramo biti pozorni zaradi podobnosti med hrvaščino in slovenščino (npr. lažni prijatelji). Na seminarju bomo prejeli praktične in uporabne odgovore s primeri iz gospodarskega, kazenskega in civilnega prava.

Predavateljica: dr. Božica Kitičić Prunč je domača govorka hrvaščine, ki je diplomirala iz jugoslovanskih jezikov in angleščine v Zagrebu in doktorirala iz slovenske književnosti v Ljubljani. Vrsto let je na univerzah v Grazu in Zagrebu delala kot hrvaška lektorica ter predavala tolmačenje in prevajanje. Kar 25 let je bila vodja tolmaško-prevajalske ekipe Alpe-Jadran. Aktivno dela kot simultana in konsekutivna tolmačka v vseh kombinacijah med nemščino, bosanščino, hrvaščino, srbščino in slovenščino. Iz hrvaščine in v hrvaščino prevaja in tolmači pravne vsebine, redno spremlja razvoj hrvaškega jezika ter ga komparativno analizira z drugimi južnoslovanskimi jeziki. Skratka, je človek z akademsko kariero, ki vsak dan zaviha rokave in se loti prakse, svoje izkušnje pa rada deli z drugimi.

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri