V torek, 25. februarja 2014, od 16. do 19. ure, bo v veliki predavalnici Naravoslovnotehniške fakultete, Oddelek za kemijsko izobraževanje in informatiko, Vegova 4, Ljubljana (vhod je na koncu stavbe desno, z dvoriščne strani) strokovni seminar, ki je namenjen vsem prevajalcem in sodnim tolmačem, ki se pri svojem delu srečujejo tudi s konsekutivnim tolmačenjem.

Vsebina seminarja:

Glavni namen zapiskov, ki jih med govornikovim nastopom oziroma podajanjem snovi pripravi konferenčni tolmač, je podpora spominu med konsekutivnim tolmačenjem podanega. Čeprav so nekatere, predvsem nemške šole konferenčnega tolmačenja, razvile precej dodelane sisteme zapisovanja, pa nasplošno velja, da si vsak zgradi lastni sistem, saj bo le-ta najbolje prilagojen posameznemu tolmaču, delovanju njegovih spominskih funkcij in, nenazadnje, osebnosti. V sklopu seminarja bodo tako predstavljena osnovna načela zapisovanja, podanih pa bo tudi več možnih smernic in napotkov, na podlagi katerih lahko začnete razvijati ali pa nadgradite lastni sistem zapisovanja.

Predavateljica: Ksenija Malia Leban je dokončala podiplomsko specializacijo iz konferenčnega tolmačenja na tržaški Visoki šoli sodobnih jezikov za tolmače in prevajalce Scuola Superiore di Lingue Moderne per Interpreti e Traduttori, na področju konferenčnega tolmačenja pa se je izobraževala in usposabljala tudi na univerzah v Bradfordu, Leedsu, Kobenhavnu, Arhusu ter pri Evropski komisiji in Evropskem parlamentu. Udeležila se je različnih izobraževanj, posvečenih poučevanju konferenčnega tolmačenja, in mednarodnih strokovnih konferenc, na nekaterih je tudi nastopila. Objavila je nekaj člankov s področja konferenčnega tolmačenja ter poučevala konferenčno tolmačenje na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V letih 2004 – 2006 je bila predsednica Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije, v letih 2011 – 2013 pa predsednica častnega razsodišča Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije. Dela kot samostojna konferenčna tolmačka in je članica Mednarodnega združenja konferenčnih tolmačev AIIC.

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri