Ob 30. septembru, mednarodnem dnevu prevajalcev, ki je namenjen počastitvi prevajalske dejavnosti, je DZTPS naslovilo poziv univerzam oziroma fakultetam, ki izobražujejo prevajalce, naj sklenejo dogovor o sodelovanju za zakonsko ureditev prevajalske dejavnosti v Sloveniji. Stanje, v katerem so se znašli prevajalci v Sloveniji, je namreč porazno, poklica prevajalca pa pri nas uradno sploh ni. Ustrezno izobraženim in usposobljenim prevajalcem se že predolgo dela moralna in strokovna škoda, saj se za prevajalce lahko razglašajo vsi.
Ko je bil pred dvajsetimi leti ustanovljen Oddelek za prevajalstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, smo bili prepričani, da se bodo zadeve končno uredile. Pričakovali smo, da bo država, ki je odobrila študijski program, še pred zaključkom študija prve generacije diplomantov, visoko usposobljenih prevajalcev, uredila tudi formalizacijo poklica, vendar se to žal ni zgodilo. Po dvajsetih letih uspešnega delovanja omenjenega oddelka in prav tako tudi vseh ostalih, ki so bili ustanovljeni za njim, še vedno nimamo formalnega priznanja prevajalskega poklica.
Od univerz, v okviru katerih potekajo izobraževalni programi prevajalstva, pričakujemo, da se bodo zavzele za zakonsko ureditev področja in s tem tudi za zaposlitveno vrednost znanja za strokovni naziv, ki ga podeljujejo svojim študentom ob zaključku študija, od države, ki ima v procesu ustanavljanja in akreditacije študijskih programov glavno besedo, pa pričakujemo izpolnitev pravne obveznosti – regulacijo prevajalskega poklica.

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri