V torek, 27. marca 2018, bo ob 16. uri, v okviru seminarjev DZTPS, v predavalnici P206 – II. nadstropje Naravoslovnotehniške fakultete, Snežniška ulica 5, Ljubljana, potekal 3-urni seminar nemškega jezika

Med nemščino in slovenščino – nekaj kontrastivnih poudarkov

Vsebina seminarja:
Pri seminarju, ki bo zasnovan povsem praktično, si bomo na konkretnih primerih ogledali nekaj kontrastivno zanimivih sklopov, kot so slovenjenje nekaterih specifičnih nemških struktur (morfosintaktičnih, besedotvornih, leksikalnih) in razlike v rabi določenih struktur (npr. rabe glagolskih časov). Pod drobnogled bomo za pokušino vzeli tudi strukture, ki jih pozna samo eden obeh jezikov (denimo glagolski vid v slovenščini) ter ugotavljali, s čim jezik, soočen z drugim jezikom, nadomešča „strukturne primanjkljaje“ te ali one vrste. Primeri, s katerimi bomo ilustrirali omenjene iztočnice, izvirajo iz konkretnih izvirnih besedil ali njihovih prevodov.
Trajanje seminarja: od 16.00 – 17.15; 15 minut odmora; od 17.30 do 18.30

Predavateljica:
dr. Ada Gruntar Jermol je profesorica za nemški jezik na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani. Leta 1990 je diplomirala iz nemškega in angleškega jezika ter književnosti, magistrirala leta 1995, doktorirala pa leta 1999 s temo o pravnem jeziku. Na Oddelku za prevajalstvo poleg nemškega jezika že vrsto let poučuje nemško-slovensko kontrastivno slovnico in analizo ter prevajanje pravnih besedil. Z obema področjema se ukvarja tudi raziskovalno.

Seminar je namenjen prevajalcem in sodnim tolmačem. Udeleženci prejmejo potrdilo, ki za sodne tolmače velja kot dokazilo o opravljenem obveznem strokovnem izobraževanju.

KOTIZACIJA:
– za člane DZTPS 35 EUR,
– za nečlane 55 EUR,
– za študente 15 EUR.
Cene vključujejo DDV.
Študentje morajo imeti na samem dogodku ustrezno dokazilo o statusu (veljavno študentsko izkaznico).

Prijave do zasedbe prostih mest sprejemamo do 26. 3. 2018 in sicer prek prijavnice na spletni strani društva www.dztps.si oziroma po e-pošti na info@dztps.si ali osebno v pisarni društva med 9. in 14. uro. Upoštevali bomo prijave, za katere bomo do vključno 26. 3. 2018 do 12. ure prejeli plačilo kotizacije izključno na TRR društva. Prosimo, da plačilo poravnate v navedenem roku (namen plačila: “kotizacija”, TRR DZTPS: SI56 0201 4001 9718 997, BIC banke prejemnika: LJBASI2X, koda namena OTHR, referenca SI 00 27032018). V primeru, da se dogodka ne boste mogli udeležiti in ste kotizacijo že plačali, morate udeležbo odpovedati po elektronski pošti najkasneje do 26. 3. 2018 do 9. ure, sicer vam kotizacije ne bomo mogli vrniti.
POSEBNO OPOZORILO: Začetek seminarja bo točno ob napovedani uri. Prosimo, da ne zamujate!

Vljudno vabljeni!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri