Z veseljem in ponosom objavljamo vest, da je komisija za nagrade in priznanja pri Društvu slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) podelila Jermanovo nagrado Alfredu Leskovcu, filozofu in germanistu, predsedniku Društva znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije. Jermanova nagrada je namenjena posebno uspelim prevodom družboslovnih in humanističnih besedil. Alfred Leskovec jo je prejel za prevod dela »Psihologija in alkimija« Carla Gustava Junga.

Kot je navedeno v utemeljitvi, Alfred Leskovec že 20 let bogati slovensko prevodno književnost s prevodi pomembnih, zahtevnih in pogosto zelo obsežnih del s področja humanistike in družboslovja, predvsem filozofije, sociologije in teologije. Komisija je ocenila, da je Jungovo delo zelo zahteven prevajalski zalogaj. Poleg tega, da mora prevajalec usvojiti slovenski jungovski besednjak, potrebuje tudi široko erudicijo in raziskovalno vztrajnost, ko sloveni številne sklice na antične in srednjeveške spise, pogosto spisane v klasičnih jezikih, in celo na kitajska in druga azijska besedila. Leskovec je to nalogo suvereno opravil, obenem pa izkazal jezikovni čut in spretnost, ki izstopata v več njegovih prevodih. Njegove stavčne periode kljub eruditski kompleksnosti ne zameglijo pomena, temveč ga podajo v izbrani, neposiljeni slovenščini na način, ki je bralcu dostopen in kljub zahtevnosti snovi berljiv, celo privlačen. Po mnenju komisije je Alfred Leskovec s prevodom Jungove Psihologije in alkimije okronal dosedanji opus, ki ga med drugim sestavljajo prevodi del Friedricha Nietzscheja, Ernsta Benza, Oswalda Spenglerja, Arthurja Schopenhauerja, Rüdigerja Safranskega, Ernsta Jüngerja, Theodorja Adorna, v zadnjih dveh letih pa je prevedel še Ellmersovo Svobodo in ekonomijo, Sedlačkovo in Tanzerjevo Lilit in demone kapitala in Assmannovo Totalno religijo.

Iskrene čestitke nagrajencu!

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri