Društvo skozi čas

Ob 55-letnici Društva znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije je DZTPS v sodelovanju z Oddelkom za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani organiziralo konferenco

Pomembnost prevajalskega poklica

Konferenca je potekala 10. novembra 2015 v Srebrnem salonu GH Union v Ljubljani z naslednjim programom: 

8.30 – 9.00      Registracija udeležencev

untitled1

Maja Merčun, predsednica DZTPS, je otvorila dogodek in udeležencem konference izrekla dobrodošlico, sledili so pozdravni nagovori:

9.00 – 9.30

 • izr. prof. dr. Gregor Perko, prodekan Filozofske fakultete Univerze vLjubljani,v imenu organizatorjev konference:
 • izr. prof. dr. David Limon, predstojnik Oddelka za prevajalstvo Filozofskefakultete Univerze v Ljubljani, in
 • doc. dr. Vlasta Kučiš, članica DZTPS ter predavateljica na Oddelku zaprevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

9.30 – 11.00    prof. dr. Sandrine Peraldi (vabljena predavateljica), Potrjevanje kakovosti – predstavitev projekta TransCert (Trans-European Voluntary Certification for Translators)

untitled2

Več na: http://www.lebulletinducratil.fr/index.php/de/transcert-trans-european-voluntary-certification-for-translators-sandrine-peraldi

Peter Jakša, Prevajanje za Evropsko komisijo

11.00 – 11.30  Odmor

11.30 – 13.00

 • dr. Donald Reindl, Jasnost v oglaševanju: pomembnost prevajanja pri uveljavljanju slovenske prepoznavnosti v turizmu (Clarity in Advertising: The Importance of Translation in Promoting Slovenian Identity in Tourism)
 • mag. Mojca Marija Hočevar, Primerjalna analiza spletnih angleško-slovenskih slovarjev za prevajalske namene
 • Remzo Skenderović, Pomembnost prevajanja sodnih prisluhov
 • prof. dr. Jasmina Markič in Marija Uršula Geršak, Vloga in delo sodnih tolmačev na sodišču

13.00 – 14.30 Odmor za kosilo

14.30 – 16.00

 • prof. dr. Nike Kocijančič Pokorn, Nič več obljubljena dežela: dinamični premiki na slovenskem prevajalskem trgu in področju izobraževanja prevajanja
 • Kasilda Bedenk, Prevajalci in tolmači – samotni popotniki ali členi trdne verige
 • mag. Urša Vogrinc Javoršek in dr. Nataša Hirci, Ključna vloga praktičnega usposabljanja v visokošolskem izobraževanju

16.00 – 16.30  Odmor

16.30 – 17.30
Okrogla miza: Prihodnost prevajalskega poklica
Moderator: prof. dr. David Limon
Sodelujejo: dr. Darja Fišer (Filozofska fakulteta), Peter Klasinc (Iolar), Nika Plevnik (prevajalka), Alenka Černe (prevajalka)  

untitled3

Zaključek konference

Referati nekaterih avtorjev prispevkov so objavljeni v reviji Vestnik za tuje jezike (Journal for Foreign Languages – Vol 8, No 1 (2016))  Znanstvene založbe Filozofske fakultete v Ljubljani (http://revije.ff.uni-lj.si/Vestnik).

 


Zbornik ob 50-letnici DZTPS

zbornik_naslov

Okrogla miza ob 50-letnici DZTPS

PERSPEKTIVE  STROKOVNEGA  PREVAJANJA 

1.12.2010,  Srebrni salon Grand Hotela Union

 

Ob 50. obletnici obstoja je društvo v Srebrnem salonu Grand hotela Union v Ljubljani organiziralo okroglo mizo z naslovom Perspektive strokovnega prevajanja. Dogodka se je udeležilo nekaj čez sto članov društva, dvorana je bila nabito polna. 

Predsednica društva Maja Merčun je pozdravila prisotne, sledil pa je pozdravni nagovor Miriam Lee, podpredsednice FIT – Mednarodnega združenja prevajalcev, ki ga je tolmačila Lidija Šega.

Vlogo moderatorke okrogle mize je odlično opravila Nada Vukadinovič Beslič, ki jo člani društva poznajo predvsem z občnih zborov, saj je kot predsednica delovnih predsedstev kar nekajkrat nadvse uspešno in učinkovito vodila tudi občne zbore društva.

Uvodnim nagovorom je sledila predstavitev referatov in sicer:

 • Maja Merčun: Kratka zgodovina DZTPS
 • Olga Shrestha: Status strokovnih prevajalcev
 • Tomaž Longyka: Bodoča vloga strokovnega prevajalstva v mednarodnem jezikovnem sporazumevanju
 • Ivo Ban: Prevajanje ali prevod kot »družbena dobrina« moderne dobe
 • Marija Rupar: Perspektive strokovnega prevajanja

Sledila je razprava. Povzetek razprave na okrogli mizi je objavljen v Zborniku ob 50. obletnici DZTPS.

Uradni del dogodka se je zaključil s podelitvijo priznanj članom DZTPS za posebne zasluge in priznanj za 30 in več let članstva v DZTPS, sledila pa je slavnostna pogostitev.

Utrinki z dogodka s spremnimi komentarji so objavljeni v spodnji projekciji.


[ngg_images source=”galleries” container_ids=”1″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”150″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”0″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Projekcija…” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
 

Vse fotografije: Franc Mišo Sotlar 

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri