Sodni tolmači

DZTPS že vse od ustanovitve leta 1960 poleg znanstvenih in tehniških prevajalcev združuje tudi stalne sodne tolmače, ki v društvu izražajo, oblikujejo in uresničujejo svoje strokovne in stanovske interese ter si izmenjujejo izkušnje in informacije s področja prevajalske stroke.

DZTPS zastopa interese sodnih tolmačev in skrbi za njihovo vseživljenjsko strokovno usposabljanje v sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami in uporabniki tolmaških storitev z namenom učinkovite komunikacije med vsemi vpletenimi v uradnih postopkih. Članstvo zagotavlja:

  • lažji dostop do informacij, pomembnih za tolmaško stroko;
  • redna izobraževanja po članskih cenah;
  • širši dostop do strokovne pomoči;
  • tvorno sodelovanje v programu izobraževanj in vpliv nanj;
  • možnost sodelovanja v izobraževalnem programu tudi kot predavatelj;
  • sodelovanje pri oblikovanju predlogov DZTPS v zvezi z zadevno zakonodajo in standardi.

S sprejetjem Direktive 2010/64/EU o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih, ki narekuje vzpostavitev sistema za zagotavljanje kakovostnega tolmačenja in prevajanja v kazenskih in upravnih postopkih v vseh državah Evropske unije, je postalo vseživljenjsko izobraževanje sodnih tolmačev obvezno. To dejstvo in konferenca v okviru projekta TRAFUT, ki jo je Evropska komisija organizirala novembra 2011 v Ljubljani v sodelovanju z združenjem EULITA in Oddelkom za prevajalstvo FF, sta sodne tolmače, člane DZTPS, spodbudila k večji dejavnosti.

Zaradi vedno bolj zapletenih in strokovno usmerjenih sodnih in upravnih postopkov je nastala  potreba po drugačni, bolj določni in fokusirani ureditvi področja sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev. Zato se je Ministrstvo za pravosodje leta 2017 lotilo celostne obravnave zadevnega področja ter v pripravo novega zakona in pravilnika vključilo tudi strokovno javnost, torej društva, ki delujemo na tem področju. DZTPS je v celotnem postopku aktivno sodelovalo s konstruktivnimi  predlogi in pripombami, ki jih je oblikovalo v sodelovanju s svojimi člani. Aprila 2018 je bil tako sprejet novi Zakon o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih (Uradni list št. 22/2018), konec leta 2018 pa še novi Pravilnik o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih (Uradni list 84/2018), ki velja od 1. 1. 2019. Ta prinaša tudi novo vrednotenje dela sodnih tolmačev in sicer znaša plačilo za prevod ene strani iz tujega v slovenski jezik 28 EUR, iz slovenskega v tuji jezik 41 EUR, iz tujega v tuji pa 46 EUR. Sodnemu tolmaču pripada za vsake začete pol ure dejanskega tolmačenja 39 EUR.

Novost v prenovljeni statusno-organizacijski ureditvi sodnega izvedenstva, cenilstva in tolmačenja, ki jo prinaša zakon, je ustanovitev Strokovnega sveta, ki je najvišji strokovno usklajevalni organ na tem področju, njegove članice in člane pa na predlog ministra za pravosodje imenuje Vlada Republike Slovenije. Mandat, z možnostjo vnovičnega imenovanja, traja šest let. Strokovni svet ima petnajst članov in prav toliko namestnikov članov, ki so sodni izvedenci, sodni cenilci in sodni tolmači. Za področje sodnega tolmačenja je bil za člana Strokovnega sveta imenovan Remzo Skenderović, član DZTPS, za njegovo namestnico pa Špela Kutin, članica DPTS.

V skladu z novim zakonom so bila oblikovana tudi stalna strokovna telesa. V sklopu Sodno tolmačenje in prevodi je bila za vodjo stalnega strokovnega telesa imanovana Viktorija Osolnik Kunc (Združenje SCIT), članici pa sta še Višnja Maslovarić (DZTPS) in Barbara Rovan (DPTS).

S potrditvijo se strinjate z uporabo piškotov na spletni strani. ... več ...

Za vklop vseh funkcionalnosti portala Informiran.si (komentiranje člankov, spletni klepet,...), priporočamo da omogočite uporabo spletnih piškotkov. Piškotki, ki jih uporabljamo za delovanje portala, v nobenem primeru ne škodijo ne Vam, ne Vašemu računalniku. Omogočajo izdelavo dokumentov preko pametnih e-obrazcev, merjenje statistike obiska, delovanje partnerskega (affiliate) programa, oglaševanja, deljenja vsebin preko družbenih omrežij in komunikacijo z Vami. Predvsem pa omogočajo boljšo in lažjo uporabo portala za Vas kot uporabnika. Več... Prosimo potrdite ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani (kliknite spodnji gumb Potrdi).

Zapri